Matkap Tercihini Nasıl Yapmalıyım?
Anasayfa > Matkap Tercihini Nasıl Yapmalıyım?
Matkap Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Daha önce bir matkap satın almadıysanız, hangi matkabı alacağınıza karar vermek gerçekten çok zor olabilir. Yüksek güçlü, kablolu bir matkap mı? Yoksa daha düşük güçlü ancak daha hafif ve kullanımı kolay bir şarjlı mı? Buna karar vermek için araştırmalarınıza başladığınızda ilk önce düşünmeniz gereken şey ne tip bir matkab ihtiyacınız olduğudur.
Matkap almadan önce araştırma yapmaya gerçekten değer. Çünkü kullanmaya başladığınız zaman bu güne kadar o olmadan nasıl işleri bitirdiğinizi merak edeceksiniz. Bu Yazımızda size matkap tercihi ile alakalı tavsiyeler ve ipuçları vermeye çalışacağız.
Matkap Dili
Matkapları kıyaslamak için öncelikle matkap dilini öğrenmemiz gerekir. Aşağıda matkapların özelliklerinin neyi ifade ettiğini yazmaya çalışacağız:
VOLT (Voltage): Akülü matkaplarda volt gücü ifade eder diyebiliriz. Volt ne kadar yüksekse şarjlı matkabımız o kadar güçlü demektir. Unutmamamız gereken önemli nokta ise Volt arttıkça matkabın ağırlığının da artacağıdır.
WATT (güç): Kablolu matkaplarda Watt gücü ifade eder, Watt değeri yükseldikçe matkabın gücü artar ve ısınma sorunu olmadan daha uzun süre çalışabilir.
Ah(Amper-saat): Ah(Amper-saat) Şarjlı matkaplarda akü kapasitesini tanımlar. Ne kadar Yüksek Ah, O kadar uzun şarj ömrü demektir. Yani Amper-saatiniz ne kadar yüksekse şarjınız o kadar uzun süre dayanır.
Tork (torque): Tork bize döndürme gücümüzü ifade eder. Torkun birimi Nm’dir. Nm değeri arttıkça matkabımızın döndürmesi de artar.
BPM(vuruntu sayısı): Darbeli matkaplarda geçerli bir veridir. BPM(beats per minute) verisi matkabın dakikada ki vuruş sayısını ifade eder.
RPM(devir sayısı): Tüm matkaplarda geçerli olan RPM(revolution per minute) ifadesi dakikada ki devir sayısını ifade eder.
Mandren: Matkabın ucu tutan parçasıdır. Delici veya vidalama uçlarını tutan matkabın ağız kısmına verilen isimdir mandren.
Matkap Tercihinizi yaparken, belirlediğiniz ürünler arasında bir kıyaslama yapmak isterseniz bu saydığımız tabirleri dikate almalısınız.
Matkap Çeşitleri
-Kablolu Matkap
Kablolu matkaplar prize takılarak kullanılırlar ve elektrik olmayan yerlerde çalıştıramazsınız (bahçenizde, arazide hatta belki evinizin önünde) ancak şarjlı matkaplara göre daha güçlü ve daha sağlamdırlar. Bu sebeple çokça tercih edilirler.
Watt değeri yükseldikçe güçleride yükselir kablolu matkapların, iyi haberse uzun süre aralıksız çalışabilmelidir. Sürekli yüksek güç aradığınız şey ise, bu tam sizin ihtiyacınız olan şey.
-Şarjlı , Akülü Matkap
Kablosuz matkaplar, yani akülü matkaplar, genel kullanım için en çok tercih edilen ürünlerdir. Plastiğe veya ağaç ürünlerine vida atma veya delme yapma işleri için en kullanışlı üründür. Hafif olmaları, arkalarında kablo dolaşıklığı bulundurmamaları, köşelere ve uzak noktalara kolayca eriştirilebilmeleri nedeniyle çokça tercih edilirler. Yapmanız gereken tek şey, bir sonraki kullanım için şarj etmemeyi unutmamak.
Unutmamamız gereken bir diğer nokta ise şarjlıların kablolu matkaplar kadar güçlü olmadığıdır. Eğer beton veya mermer türevi delmek, çelik malzemelere işlem gerçekleştirmek istiyorsanız şarjlı matkaplar sizin için yeterli olmayacaktır.
Akülü matkap tercihi yaparken muhakkak şarjının ne kadar sürdüğüne dikkat etmeliyiz. Çünkü çalışmayı yarıda bırakmak ve tekrar şarj olmasını beklemek oldukça rahatsız edicidir. Bu bilgiyi matkabın özellikleri bölümünde yer alan Ah (amper-saat) bölümünde bulabiliriz. Ah değeri ne kadar yükseksa o kadar uzun süreli çalışır demektir. Tabii ki birde Volt kısmına bakmamız gerekir. Ne kadar yüksek voltaj o kadar yüksek güç demektir. Ama yukarıda söylediğimiz gibi; Volt arttıkça bataryanın ağırlığıda artacaktır.
Son olarak matkapla beraber kaç tane akü geldiğine dikkat edin. Belki kullanım amacınız gereği iki bataryaya ihtiyaç duymayabilirsiniz ama yinede bir yedek bulundurmak iyi olacaktır.
-Akülü Vidalama:
Özellikle hobi işleri için en çok kullanılan matkap çeşididir. Genel olarak delik açma ve vidalama işleri için tercih edilirler, ancak ahşap, plastik ve alüminyum gibi hafif malzemelere delme ve vidalama işini yapabilirler. Beton, çelik veya mermer delme işinde kullanışsızdırlar.
Güç ve hız kontrolüne izin veren ayarlamalarıyla işinizi kolaylaştırırlar, istediğiniz boyda delik delmeyi, yüzeye istediğiniz seviyede vidalamayı yapmaya olanak sağlar.
-Darbeli Matkaplar:
İsmindende anlaşılacağı üzere, darbeli matkaplar sadece dönerek delme işlemi yapmazlar, ayrıca yüzeye darbe uygularlar. Bir bölgeye çekiçle sürekli vurma etkisi oluştururlar. Eklenmiş olan darbe özelliğiyle beraber bu matkap çeşidi betonu, taşı ve mermeri delmek için en ideal üründür.
Darbeli matkaplar ağırlıkları sebebiyle ve ağır görev ürünü olmaları sebebiyle, daha hafif malzemelerin delinmesinde fazla tercih edilmezler. Hem kullanması zordur hemde malzemeye zarar verebilecek güçtedir. Ayrıca çok gürültülü çalıştıklarını asla unutmamalısınız. Dolayısıyle çalışırken kulaklık takmanız tavsiye edilir.
Peki Tercih?
Yukarıda matkapların özelliklerinin ne anlama geldiğini ve matkap çeşitlerini belirttik. Kimi Okuyucular için yukarıda belirttiğimiz bilgiler yeterli olacaktır ancak ilk defa matkap satın alacak okuyucular için kendi tavsiyelerimize yer vermek yararlı olacaktır.
Matkap tercihi yaparken elbetteki fiyat kıyaslaması yapmak en normal reaksiyondur. Matkap için ne kadar bir bütçe ayırdığınıza karar verdikten sonra o bütçedeki ürünleri incelemeniz gerekecektir. Bu bütçeye uygun matkapları listeledikten sonra öncelikle matkabı ne için istediğinizi düşünün. Yani; matkabı yaptığınız profesyonel mesleğiniz sebebiyle mi istiyorsunuz, yoksa evde sarkan dolap kapaklarını onarmak için mi? Yada hobi işleri için, yada evinizde, bahçenizde veya ofisinizde ufak işler yapmak için mi? Şimdi tercih tavisyelerimize geçelim
Gelin matkapları ikiye ayıralım 1-kablolu matkaplar, 2-Kablosuz matkaplar. Matkabı kullanacağınız işe bir önceki bölümde karar vermiştiniz. Şimdi o iş üzerine düşünelim.
*öncellikle hangi sınıfa ait bir matkaba ihtiyacınız olduğunu belirleyelim.
- eğer güçlü bir ürüne ihtiyacınız varsa, yani profesyonel işiniz gereği matkap arıyorsanız yada duvar ve beton gibi ürünler üzerine çalışacaksınız o zaman kablosuz matkabı aklınızdan çıkarın. Eğer daha hafif işler için bir matkap istiyorsanız kablolu matkaplar size istediğinizi sunacaktır.
- matkabın günde veya haftada ne kadar çalışacağına karar verin. Günde 3-4 saatten fazla çalışacaksa veya haftada 20-25 saatten fazla kullanacaksanız, o zaman kablolu matkap sizin için daha kullanışlı demektir.
-- küçük not: bütçe ayarlaması yaparken de matkabın ne kadar çalışacağını göz önünde bulundurun. Ayda bir kaç saat çalışacak bir matkaba çok fazla para vermek gereksizdir.
*Son seçime geçelim.
- Gerekli tipe ve güce karar verdik. Artık nokta atışı yapabiliriz. Kablolu beya Şarjlı Matkabı seçtiniz. Ürünleri seçtiğiniz aralığa göre daraltın. Bütçenize göre tekrar daraltın ve en son olarak güce göre daraltın. Şimdi tercih etmek Daha Kolay.